LIMBURG BEER CLUBS

DE BIERCULTUUR IN BELGIE staat op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de Verenigde Naties. Bier maken en waarderen maakt deel uit van het levende erfgoed van verschillende gemeenschappen in heel België. Verschillende soorten bier worden in het land geproduceerd met behulp van verschillende fermentatiemethoden, waarvan enkele methoden typisch Belgisch zijn. Maar even belangrijk is het samenbrengen van bierliefhebbers en mensen informeren over het bier brouwen en het appreciëren van bier (met of zonder foodpairing).  Daarom zet BEERS FROM LIMBURG de verschillende LIMBURGSE BIERVERENIGINGEN in de belangstelling. Zij dragen ook bij tot de mooie en rijke biercultuur die wij in België hebben.

 

BEER CULTURE IN BELGIUM is on the list of intangible cultural heritage of the United Nations. Making and appreciating beer is part of the living heritage of different communities across Belgium. Different types of beer are produced in the country using different fermentation methods, some of which are typically Belgian. But equally important is bringing beer lovers together and informing people about brewing beer and appreciating beer (with or without food pairing). That is why BEERS FROM LIMBURG puts the various LIMBURG BEER CLUBS in the spotlight. They also contribute to the beautiful and rich beer culture that we have in Belgium.


BIERPROEVERS LIMBURG

ADDRESS: Caubergstraat 25, 3960 Bree

E-MAIL: bierproevers.limburg@zythos.be

CONTACT: Marc Janssen (Voorzitter & Ledenadministratie) +32 (0)473 124640 (na kantooruren)

Pascal Janssen (Secretaris) +32 (0)478 385697

WEBSITE: https://bierproevers.be/

LIDGELD: €35 (lid van BIERPROEVERS LIMBURG + 1 THEMADEGUSTATIE + ZYTHOS) OF €60 (kernlid = lidvoordelen + inclusief 11 bierproefavonden)

 

BIERPROEVERS LIMBURG (Zythos vereniging), met haar 87 leden, is een club mannen en vrouwen die van de (Belgische) biercultuur houden en graag eens een lekker glas bier drinken. Om de Belgische biercultuur beter te leren kennen en om enkele bieren te proeven houden zij elke maand een bierdegustatie. Daarnaast organiseren zij elk jaar o.a. een Bier-2-daagse, een themadegustatie en een uitstap (met brouwerijbezoek) om de biercultuur en hun vereniging te promoten. Elke maand (behalve in december) houden ze een bierproefavond. Zij proeven dan een vijftal bieren, bepalen het uitzicht, het aroma, de basissmaak en de afdronk van de bieren. Daarnaast hebben ze ook aandacht voor wat achtergrondinformatie bij elk bier. Ze houden deze degustaties elke laatste woensdag of donderdag van de maand om 20u30 in één van de Bier-van-de-Maand-cafés. Als bierliefhebber kan je de eerste maal gratis deelnemen. Daarna kan je eventueel besluiten om al dan niet lid te worden. Het hoogtepunt van het werkjaar is de Bier-2-daagse, het laatste weekend van oktober in De Barrier, Barrierstraat 11, te Bree. U kunt dan genieten van zo'n 100 vooral nieuwe, zeer speciale en exclusieve bieren!


BEER TASTING CLUB LUMMEN

ADDRESS: Schalbroekstraat 111, 3560 Lummen

E-MAIL: btcl@zythos.be

CONTACT: Marcel Stockmans (Voorzitter) +32 (0)476 29 41 23 marcelstockmans@hotmail.com

Wouter Vanesch (Ledenbeheer) +32 (0)477 77 64 52 beerclub@schalbroek.be

WEBSITE: https://schalbroek.be/beer-tasting-club-lummen/

LIDGELD: €10 (lid van BTCL) OF €30 (lid van BTCL + ZYTHOS)

 

BEER TASTING CLUB LUMMEN (Zythos vereniging) is met 120 leden een groep enthousiaste bierliefhebbers uit Lummen en omstreken die hun passie voor bier graag delen. Om hun kennis te verruimen proeven ze graag eens een nieuw, minder bekend bier. De rijke Belgische biercultuur willen ze in al zijn verscheidenheid promoten en vooral de combinatie van bier en gastronomie. Iedereen is welkom. De enige vereiste is een gezonde interesse in heerlijk bier! Via hun bierclub maken leden kennis met alle aspecten eigen aan bier. Ze leren de verschillende bierstijlen te onderscheiden en van hun unieke smaken te genieten. Tijdens de proefavonden serveren ze een zestal bieren waarvan enkele met aangepaste hapjes. Daarbij geven ze de nodige achtergrondinformatie over de smaak, bierstijl, brouwerij… Jaarlijks organiseren ze 6 proeverijen die doorgaan in hun clublokaal: Gildezaal Sint-Sebastiaan Schalbroek, Meeuwenstraat 2, 3560 Lummen en dit altijd op een vrijdagavond om 20u.


DE LIMBURGSE BIERSMAKERS

ADDRESS: 3740 Bilzen

E-MAIL: delimburgsebiersmakers@gmail.com

CONTACT: Joachim Tops (Voorzitter)

WEBSITE: https://facebook.com/DeLimburgseBiersmakers

LIDGELD: €40 (lid van DE LIMBURGSE BIERSMAKERS + ZYTHOS)

 

DE LIMBURGE BIERSMAKERS (Zythos vereniging) is met 30 leden de meest recente Limburgse bierclub opgericht in de lente van 2023. De Limburgse Biersmakers organiseren elke maand een evenement dat elk kwartaal zal afwisselen tussen een tasting, een brouwerijbezoek en nog een varia evenement. Deze evenementen zijn vrij in te schrijven en dus helemaal niet verplicht. Daarnaast willen zij ook een netwerk creëren van sympathisanten doorheen heel Limburg waar hun bierclub meer dan welkom is! Zoals een goede bierclub betaamt, zullen zij ook elke maand vergaderen om de evenementen te bepalen. Hierbij is elk clublid ook welkom maar het is niet verplicht aanwezig te zijn. Op het einde van het jaar houden zij een algemene vergadering waar iedereen aan kan deelnemen om de route voor het volgende jaar uit te stippelen.


GILDE DEMERDAL vzw

ADDRESS: Leopold III-straat 21, 3724 Kortessem

E-MAIL: bestuurgilde1@gmail.com

CONTACT: Stefaan Huybrechts (Voorzitter) +32 (0)472 91 74 84

WEBSITE: https://gildedemerdal.be/

LIDGELD: €30 (lid van De Gilde) OF €40 (lid van De Gilde + VAW)

 

GILDE DEMERDAL, opgericht in Diepenbeek in 1979, is aangesloten bij de Vereniging voor Ambachtelijke Wijnbouwers (VAW), wijnmakers en bierbrouwers (VAW) en heeft 55 leden. In 1999 is de gilde ook gestart met het geven van brouwcursussen. De missie van de Gilde is om de mensen te leren brouwen en de nodige bagage mee te geven om zelf recepten te creëren en om hun eigen bier te brouwen. Gilde Demerdal is ook een vriendengroep waar iedereen zijn/haar eigen creatie kan laten proeven en de leden helpen met het bijsturen van recepten of brouwmethodes. De leden dragen zo samen bij tot het in stand houden van de mooie biercultuur die Limburg heeft met unieke creaties, ingrediënten & experimenten. De Gilde staat ook voor wijn en zo eert de Gilde haar heimat Haspengouw met producten van eigen bodem. De appelplukdag en het maken van appelsap, wijn en cider is een jaarlijks ritueel. Het jaarprogramma van de gilde bevat bovendien bezoeken aan wijndomeinen, brouwerij bezoeken, lesavonden en leuke maandelijkse praatcafés waar de leden eindelijk mogen genieten na al het harde werk. Voortaan is Gilde demerdal dus ook een huurbrouwerij. Met CRATAEGUS heeft de Gilde bovendien haar eerste commerciële bier gebrouwen.


VRIENDEN VAN HET BIER - DE WITTE KRAGEN vzw

ADDRESS: Bellikstraat 18 Lanklaar  3650 Dilsen-Stokkem 

E-MAIL: jantjebraun@hotmail.com

CONTACT: Jan Braun (Voorzitter) +32 (0)479/656644 jantjebraun@hotmail.com

Mieke Mulders +32 (0)484 596034 miekemulders@telenet.be

WEBSITE: https://facebook.com/dewittekragenstokkem

LIDGELD: €75 (kernleden, inclusief degustaties & hapjes

 

DE WITTE KRAGEN is met hun 60 vaste kernleden de enige bierproefclub aan de Maaskant. Deze vereniging organiseert een 25-tal activiteiten per jaar. De sterkte van de club is het 10 koppig bestuur waar een mix van jong en oud de scepter zwaait. Het is trouwens de allereerste bierproefclub met drie dames in het bestuur. De kernleden komen twee-maandelijks samen om een degustatie mee te maken met telkens 5 nieuwe bieren en aangepaste hapjes. Er zijn ook twee extra degustatie avonden voor NIET-leden en sympathisanten. Een themadegustatie mag zeker niet ontbreken, alsook hun "vrouw & bier dag". Voor de meer actieve leden en sympathisanten zijn er ook (bier)wandelingen en een 2-daagse ledenreis. 2 jaarlijks kan je ook genieten van hun bierfestival en het jaar sluiten zij af met een eindejaarsfeest. Zij hebben ook een bierstand op de Smokkelmarkt van Stokkem iedere zondag van Juli en Augustus van 08u tot 14u. Buiten het organiseren van activiteiten doet het bestuur ook regelmatig schenkingen aan goede doelen. De vereniging heeft ook 2 bieren: "De Witte Kraag Tripel" (alc 9% vol), gebrouwen ter ere van hun 5-jarig bestaan en "Den Diene & De Miene" (alc 6.5% vol), uitgebracht in 2023 ter ere van hun 10-jarig bestaan.


GILDE 'T WIJNVAT

ADDRESS: OC 't Kloester, Biesweg 16, 3650 Gellik, Lanaken 

E-MAIL: urbain.geurts@telenet.be

CONTACT: Urbain Geurts +32 (0)479 80 16 74 urbain.geurts@telenet.be

Albrecht Detremmerie +32 (0)477 26 81 04 albrecht.detremmerie@telenet.be

WEBSITE:  'T Wijnvat facebook pagina

LIDGELD: contacteer 't Wijnvat, de gilde is toegankelijk voor iedereen vanaf 18 jaar.

 

GILDE 'T WIJNVAT, opgericht in 1979, oorspronkelijk als een vereniging tot algemene volksopleiding met als activiteit: ambachtelijk wijn te maken en bier te brouwen. In oktober 1986 werd de gilde erkend door de cultuurraad van de gemeente Lanaken. Vandaag is het een vereniging van amateur bierbrouwers en wijnmakers. De gilde houdt zich bezig met het bevorderen van bier brouwen en wijn maken als hobby. Het is bovendien een platform voor het contact tussen bier- en wijnmakers om de opgedane kennis en ervaring over te dragen. De gilde streeft ernaar om de leden te helpen om op ambachtelijke wijze bier te brouwen of wijn te maken en hen bij te staan met raad en daad. De gilde beschikt bovendien over en groot aantal toestellen die door de leden gebruikt kunnen worden. Naast de maandelijkse gilde vergadering (elke 2de vrijdag van de maand) worden er ook andere activiteiten georganiseerd zoals cursussen, brouwdagen, uitstappen, wandelingen en brouwerijbezoeken. Jaarlijks is er ook een feestavond waar partners welkom zijn. Naast het uitwisselen van kennis en ervaring is gezelligheid ook een belangrijk aspect bij 't Wijnvat. 


BIERCLUB DORSER vzw

ADDRESS: Leemakkerstraat 55,, 3670 Oudsbergen

E-MAIL: dorserbrouwers@gmail.com

CONTACT: Emiel van Balen (Bestuurslid) +32 479 50 37 66

WEBSITE: N/A

LIDGELD: €40 (lid van de club, inclusief tal van voordelen)

 

BIERCLUB DORSER heeft 50 leden en organiseert 2-maandelijkse activiteiten over en rond bier. Enkele voorbeelden zijn bier en foodpairing maar ook bierdegustaties, brouwerijbezoeken en veel meer … De club heeft als doelstelling om de leden te verrijken met de sterke biercultuur die er in België is .