BEERS FROM LIMBURG - WINNER GOLD MEDAL - "ONLINE BEER MEDIA OF THE YEAR" (Beer Awards 2022)

NEWS-BLOG

September 2023

NEW BEER IN LIMBURG! Dark Scotsman

DARK SCOTSMAN – MILK STOUT (alc. 7.0% vol). SMAAK/AROMA: Deze DARK SCOTSMAN verdient deze naam gezien het zeer donkere uiterlijk. Het heeft een stevige schuimkraag met aroma's van gebrande koffie en gebrande mout. Er wordt een medium bitterheid waargenomen met duidelijke koffiesmaken, gebrande mouten, een vleugje chocolade en een delicate kruidigheid met een licht zoetje. De afdronk van deze zachte en goed doordrinkbare stout is bitter met koffie toetsen. Best geserveerd op 6-8°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Danelleke

DANELLEKE TRIPEL (alc. 7.2% vol). SMAAK/AROMA: Deze tripel heeft een mooie honingkleur, een stevige witte schuimkraag en verwelkomt je met zowel hoppige als kruidige aroma’s. Bij de eerste slokjes ervaar je een medium bitterheid met fruitige en florale smaken, delicate kruidige toetsen en een licht zoetje zodat dit bier mooi in balans is. De afdronk is lichtjes bitter, kruidig en eindigt met een zoetje en een alcoholkick. Best geserveerd op 6-8°C.

Read more »

SCOTTISCH WEEKEND 2023 & the DARK SCOTSMAN

SCHOTS WEEKEND - 36STE EDITIE. In 1986 organiseerden enkele enthousiastelingen voor het eerst een ééndaagse pipe band competitie in Bokrijk, Genk. Het was een groot success dankzij de inzet, passie en overtuigingskracht van de oprichters. Sinds 1994 is de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen de nieuwe & prachtige locatie voor dit uniek evenement. Al snel breidde de organisatie de ééndaagse competitie uit met een solo competitie, Highland Games en Highland Dancing verdeeld over twee volle dagen. Hiermee werd in 1989 het Schots Weekend geboren! Het programma groeide over de jaren heen met folk optredens, de Schotse markt, (kinder-)animatie en veel meer. Het Schots Weekend heeft ondertussen een mooie reputatie opgebouwd zowel in Belgie als in Europa tot een sfeervol festival en bovendien gezinsvriendelijk. In 2007 werd besloten om de vrijdagavond aan het festival weekend toe te voegen zodat bezoekers 3 dagen kunnen genieten van de Keltische sfeer en cultuur. Ideaal voor jong en oud. In 2003 werd bovendien de organisatie van het European Pipe Band Championship toegekend, een erkenning van de Royal Scottish Pipe Band Association (RSPBA). Toch om fier op te zijn als Limburgers!

Read more »
August 2023

UNIQUE LIMBURG BEER EXPERIENCE - The Beer Hairdresser - De Bierkapper part I

KAPPER & BIER? Inderdaad! Dat ga je hier vinden! Beers from Limburg heeft eindelijk Michel Malo & Andy Jans mogen ontmoeten en heeft ook de tijd gehad voor een knipbeurt. De Bierkapper, Michel, begon mijn haar te wassen met een versterkte bierspoeling (bier met toegevoegde gist) waarna hij “TRAPP Trappistenbiershampoo met Westmalle Dubbel” gebruikte om het wassen af te ronden. Deze shampoo is verrijkt met polyfenolen, mineralen, vitaminen en oligo-elementen van het bier. Ik mocht plaatsnemen in de kappersstoel en vooraleer te beginnen met het knippen van mijn haar mocht ik lekker ontspannen en genieten van een lekker biertje(s), een  “Halfrond” (alc 7.8% vol), een blond huisbier van het Vlaams Parlement. Het knippen mocht beginnen, gevolgd door het stylen (en ondertussen een paar slokjes bier) terwijl ik een fijne babbel had met Andy “Biersommelier van De Bierkapper” over bieren, brouwen en de samenwerking met Limburgse brouwerijen zodat meer Limburgse bieren bij de Bierkapper kunnen worden voorgesteld … een win-win samenwerking!

Read more »

BILZEN BEER EVENT: Toetëlkermis

BROUWERIJ DEN TOETËLÈR organiseert op 27 augustus 2023 de allereerste editie van de Toetëlkermis. Wat kunnen jullie verwachten? Een geweldige proeverij ervaring, met onder andere:

Read more »

"BEER AND MORE" BEER WALK in Bilzen

BEER and MORE organiseert zijn eerste BIERWANDELING. Een uitgestippelde wandeling van 8 km leid je door de velden van het dorpje Merem (Bilzen), waarbij je kan genieten van 5 lekkere proevertjes. Na de wandeling kunnen de liefhebbers in de parochiezaal nog gezellig napraten met een lekker hapje en verschillende speciaalbieren.

Read more »

NEW BEERS IN LIMBURG! Unisquirrel Belgian Witbier, Sunny Saison & Mango Unchained Hazy IPA

UNISQUIRREL – BELGIAN WITBIER (alc. 5.1% vol), gebrouwen door Syntra AB Leuven studenten. SMAAK/AROMA: Deze UNISQUIRREL, gebrouwen met een beetje eenkoorn, heeft een troebel & wit uiterlijk en typische witbier aroma's van tarwe en citrusvruchten (curacao & citroenschil toegevoegd tijdens het brouwen). Een mooi evenwichtig bier met een lichte bitterheid, fruitige/citrusaroma's en kruidige tonen van de toegevoegde koriander. De afdronk is verfrissend, licht hoppig met citrus. Ook interessant is dat het ontwerp van het label is gemaakt met behulp van AI. Best geserveerd 4-6°C.

Read more »
July 2023

NEW BEER IN LIMBURG! Coco's Mango IPA

COCO’S MANGO IPA (alc. 6.3% vol). SMAAK/AROMA: Deze IPA verwelkomt je meteen met heerlijk tropisch fruit & subtiele hoparoma's. Een behoorlijke bitterheid raakt van in het begin je tong met delicate mangosmaken (100g mango pulp werd gebruikt tijdens het brouwproces per liter bier), een lichte zoetheid en een lichtzure smaak op de achtergrond. De afdronk is bitter met een lichte tropische fruitigheid en een fris zuurtje. Een verfrissende en lekkere IPA die het hele jaar door zal smaken. Tom zijn interpretatie van een modern fruitbier. Best geserveerd op 6°C.

Read more »
June 2023

NEW BEER IN LIMBURG! Den Diene & De Miene

DEN DIENE & DE MIENE (alc. 6.5% vol). SMAAK/AROMA: Dit goudblond bier met een stevige schuimkraag trakteert je onmiddellijk op hoppige, florale & lichtzoete aroma’s. Een flinke bitterheid door de hop en het gebruik van schietwilgschors is waarneembaar in combinatie met florale & kruidige smaken die het bier mooi in evenwicht brengen. De afdronk is bitter en kruidig met in de verte een licht zoetje. Best geserveerd op 6°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! De Molenaar

DE MOLENAAR (alc. 6.8% vol; IBU: 30). SMAAK/AROMA: DE MOLENAAR heeft een geel troebel uitzicht met florale & fruitige aroma’s. Je smaakpapillen zullen snel een medium bitterheid ervaren met kruidige smaken, een licht zuurtje en een vleugje fruitige zoetheid. De afdronk is lichtjes bitter & kruidig met een lichte alcoholtoets. Best geserveerd op 6°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Alexandra DDH IPA

ALEXANDRA DDH IPA (alc. 5.8% vol, IBU:28). SMAAK/AROMA: Deze Double Dry Hopped IPA is een ivoorwitte troebele verschijning met een stevige schuimkraag en aroma’s van tropisch fruit. Een behoorlijke hoppige bitterheid is aanwezig gecombineerd met fruitige smaken van ananas & passievrucht en toetsen van peper en gember. De afdronk van deze verfrissende romige IPA is bitter met een pittige finish. Best geserveerd op 6°C.

Read more »
May 2023

NEW BEER IN LIMBURG! N3 Elderflower IPA

N3 – ELDERFLOWER IPA (alc. 3% vol). SMAAK/AROMA: De N3 is een lichtblond bier met een troebel uitzicht, een stevige schuimkraag en aroma’s van hop, bloemen en tropisch fruit. Een behoorlijke bitterheid raakt onmiddellijk je smaakpapillen in combinatie met  fruitige (passievrucht) & licht florale smaken en een subtiele zoetheid. De afdronk is bitter met een licht zoetje op de achtergrond. Een hoppig feestje in de mond geserveerd door de brouwer, speciaal voor de lente & zomerdagen. Best geserveerd op 4-6°C.

Read more »

BREWERY VISIT & BREWING DAY! Microbrouwerij De Rechter

MICROBROUWERIJ DE RECHTER is één van de jongste en meest geprofileerde brouwerijen uit Limburg, gelegen in de Rechterstraat 47 te Hasselt, vandaar de naam “De Rechter”. Eddy Huysmans is de energieke en sympathieke brouwer van De Rechter. Ik heb onlangs mogen meehelpen bij het brouwen van de Hasseltse Stoute. Toen ik aankwam had Eddy de mout al geschroot. Het maischen mocht dus beginnen, een van mijn favoriete momenten bij het brouwen wanneer je na korte tijd al kan genieten van de aroma’s. Het filteren, spoelen en opwarmen van de wort in de kookketel zijn de volgende stappen met het toevoegen van de hop (tweede favoriete stap waarbij de zintuigen weer geprikkeld worden). Ondertussen verwijderen wij de draf uit de maischketel. Op het einde van het kookproces volgde het whirlpoolen, koelen en gisten (en poetsen natuurlijk maar Eddy was zo vrijgevig om het meeste zelf te doen) … oh ja. Een beetje proeven hebben we ook gedaan.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Chef Prion 2023 - Saison

CHEF PRION 2023 - SAISON (alc. 6.5% vol). SMAAK/AROMA: Deze CHEF PRION “SAISON” heeft een mooie goudblonde kleur, een stevige schuimkraag en het trakteert je op fruitige en kruidige aroma’s. Vanaf de eerste slokjes ervaar je een behoorlijke bitterheid, kruidige smaken, een vleugje peper komende van de saison gist dat tijdens het brouwen werd gebruikt en een milde fruitige zoetheid. De afdronk is lichtjes bitter, kruidig en lichtjes zoet. De gebruikte Tettnanger & Challenger hopsoorten dragen bij tot een mooi harmonieus geheel. Een verfrissend en volmondig bier om van te genieten tijdens de lente- en zomer maanden. Best geserveerd 6°C.

Read more »
April 2023

NEW BEER IN LIMBURG! Dorser Magnus

DORSER MAGNUS - NEIPA (alc. 7.2% vol). SMAAK/AROMA: Dorser Magnus heeft een stevige witte schuimkraag en heerlijke aroma's van tropisch fruit en hop. Een behoorlijke bitterheid valt vanaf het begin in de mond met tonen van passievrucht en een heel lichte zoetheid op de achtergrond. De citra-, galaxy- en mosaic cryo hop blenden mooi om de drinker te voorzien van evenwichtige fruitige en aardse smaken gecombineerd met intense hopsmaken. De afdronk is bitter met een lichte kruidige toets. Best geserveerd op 6-8°C.

Read more »

NEW BEER FESTIVAL IN LIMBURG! Limburg Craft Beer Weekend

BREWMINE TAP & BEERS FROM LIMBURG slaan hun handen in elkaar om een uniek bier event in Limburg uit te grond te stampen. De Top 20 van de Limburgse craft bier wereld komt samen in één locatie, een unicum in de Limburgse bierwereld. Dit evenement heeft een dubbel doel. Aan ene kant zal er een netwerking evenement zijn voor de brouwers waar ze samen hun ervaringen kunnen delen, samenwerken en bijleren om te werken aan een nog betere en sterkere bierwereld in Limburg. Dit bevordert ook de creativiteit en het innovatief karakter van de Limburgse brouwwereld. Aan de andere kant een bierfestival door bierliefhebbers en voor bierliefhebbers. De bierliefhebber krijgt een unieke bierbeleving voorgeschoteld met een aantal primeurs.

Read more »
March 2023

NEW BEER IN LIMBURG! Jef Gosemans

JEF GOSEMANS – GOSE BEER (alc. 5.2% vol). SMAAK/AROMA: Deze GOSE heeft een strogele kleur met een mooie schuimkraag. Bij het openen van het flesje ervaar je vooral aroma’s van citrus en witte druiven. De eerste slokjes trakteren je onmiddellijk op een zure smaak in combinatie met citrus, een beetje kruidig en een zoute toets. De afdronk is lichtjes zuur en vineus. Een lekker, fris en evenwichtige gose perfect voor de warmere lente- en zomerdagen maar ook een lekker alternatief als aperitief. Best geserveerd 4°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! LBG IPA Pasta Edition

LBG IPA – PASTA EDITION (alc. 6.5% vol). SMAAK/AROMA: LBG IPA – PASTA EDITION heeft een gouden tot licht amber kleur met subtiele hoparoma’s en een zoete fruitigheid die je neus prikkelen. Je ervaart onmiddellijk een medium bitterheid door de 4 gebruikte hopsoorten, fruitige smaken en een licht-zoete honingachtige toets. De toevoeging van pasta tijdens het brouwproces zorgt voor een subtiele bitterheid in de afdronk die eindigt met een licht zoetje. Een lekker volmondig bier dat naar meer smaakt. Best geserveerd op 6°C.

Read more »

SEMI-FINAL OF 8th BROUWLAND BEER COMPETITION

BROUWLAND BIERCOMPETITIE 2022. Zaterdag 4 maart 2023 vond de semi finale van de 8ste Brouwland Biercompetitie plaats in Brewmine Tap (Hasselt) en Beers from Limburg mocht deel uitmaken van de professionele jury. De Brouwland Biercompetitie start met 99 hobbybrouwers uit België, Nederland en Frankrijk. Na de eerste selectie bleven er 30 hobbybrouwers over. Op 4 maart 2023, hebben de 10 juryleden (2,5 uur lang en verdeeld over 3 tafels) de 10 beste bieren geproefd en geselecteerd die doorgaan naar de volgende ronde welke zal plaatsvinden op 19 maart 2023, tijdens The Beer Experience in Heusden-Zolder.

Read more »
February 2023

BREWERY VISIT! Remise 56

REMISE 56 is een unieke brouwerij in Koersel, Beringen. Beers from Limburg heeft REMISE 56 al verschillende keren bezocht dus werd het tijd dat er een post over zou verschijnen. Het authentieke gebouw waar Remise 56 zich bevindt, werd gebouwd in 1907. “Remise” verwijst naar het gebouw en is een vakterm voor “stelplaats” (remettre in het Frans) en  “56” is het huisnummer. In het begin was het een stelplaats voor locomotieven en passagiersrijtuigen (eerst een stoomtram, daarna gemotoriseerde rijtuigen) van de tramlijn Diest-Koersel. In 1954 werden de trams in de stelplaats vervangen door lijnbussen. Vanaf 2001 verdween ook die laatste functie en het gebouw kwam leeg te staan tot in 2013, wanneer de Stad Beringen een projectwedstrijd uitschreef om deze unieke locatie een nieuwe bestemming te geven.

Read more »

BEERS FROM LIMBURG takes GOLD MEDAL at BEERAWARDS 2022!

Op de BEER AWARDS 2022 heeft BEERS FROM LIMBURG, als kleine regionale speler, de GOUDEN MEDAILLE behaald in de categorie “ONLINE BIERMEDIA VAN HET JAAR”!!!! Een grote DANKJEWEL gaat natuurlijk aan iedereen die voor BEERS FROM LIMBURG gestemd heeft; een DANKJEWEL aan alle volgers die geduldig de (soms) lange informatieve posts lezen; een DANKJEWEL aan de Limburgse Brouwerijen, Bierfirma's, Bierevenementen, Bierhandelaars, Biercafés en Bierrestaurants die dagelijks zorgen dat wij kunnen genieten van lekkere en kwalitatieve bieren. Ook een dikke proficiat aan alle genomineerden en laureaten, want samen dragen wij bij tot het fantastische bierland dat België is. Zie alle Limburgse Winnaars op de Facebook pagina van Beers from Limburg. 

Read more »
January 2023

NEW BEERS IN LIMBURG! CELINE Blood Orange Hazy IPA & VITALIS Black IPA & ANASTASIUS DIPA

CELINE BLOOD ORANGE HAZY IPA (alc. 6.0% vol, IBU:40). SMAAK/AROMA: Je ervaart een heerlijke fruitige aroma-explosie bij het uitschenken van deze bloedsinaasappel hazy IPA met een troebel uiterlijk. Al bij de eerste slok trakteert deze IPA je op een medium tot stevige bitterheid door de 5 hopsoorten die een mooie rol spelen in dit bier; met duidelijke smaken van bloedsinaasappel en een lichtzoete toets. De afdronk is hoppig, fruitig en lichtjes droog met een milde zoetheid. Voor deze verfrissende IPA werd 40L bloedsinaasappelsap gebruikt op 500L bier. Best geserveerd op 6°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Stevig Geitje

STEVIG GEITJE (alc. 10% vol). SMAAK/AROMA: Dit STEVIG GEITJE, met een mooie romige schuimkraag, heeft moutige aroma’s en een subtiel aroma van anijs. De eerste slokjes verwelkomen je onmiddellijk met een medium bitterheid en duidelijke smaken van kruiden en anijs, donkere chocolade en een alcohol kick. De afdronk is lichtjes bitter met een alcohol toets en een licht zoetje op de achtergrond. Zeker een lekker stevig biertje! Best geserveerd 10°C.

Read more »

NEW BEERS IN LIMBURG! Hoksent-Molhem & HOBOS Winterbier

HOKSENT-MOLHEM – SHERRY BARREL AGED (alc. 9.9% vol). SMAAK/AROMA: Deze Sherry Barrel Aged heeft een mooie diep gouden kleur met een rode schijn en een stevige schuimkraag.  Bij het openen van deze fles ervaar je een vineus aroma en een licht aroma van sherry dat je zintuigen prikkelt. Een lichte bitterheid is aanwezig en na een slokje of twee ervaar je een delicate sherry smaak met een zuurtje, lichtjes vineus, een zoetje van rode pruimen en een alcohol kick, eindigend met lichte eikenhouten toetsen op de achtergrond. De afdronk is lichtjes vineus met een alcohol toets. HOKSENT-MOLHEM heeft mooie evenwichtige smaken en geeft je een warm gevoel tijdens de koude winter dagen. Best geserveerd op 10°C.

Read more »
December 2022

NEW (HOBBY) BEER IN LIMBURG! Ivanov Xmas

IVANOV XMAS (alc. 8.1% vol). SMAAK/AROMA: Een donkerbruin kerstbier met een romige schuimkraag en moutige & lichtzoete aroma’s. Je eerste slokjes zorgen voor een behoorlijke hoppige bitterheid met een duidelijke dropsmaak en een vleugje koffie in de verte. De afdronk is licht bitter met een vleugje drop en een lichte alcoholtoets. Een mooi evenwichtig bier dat mij terugbrengt naar de kerstsmaken uit mijn kindertijd. Best geserveerd 8°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Hasalud Spéciale Belge & Juniper

HASALUD – SPÉCIALE BELGE & JUNIPER (alc. 5.2% vol). SMAAK/AROMA: Deze amberkleurige HASALUD met jeneverbes heeft mooie aroma’s van caramel en mout. Een lichte bitterheid wordt waargenomen met caramelsmaken (door het grote aandeel aan caramelmouten gebruikt tijdens het brouwproces), een lichte kruidigheid (peperkoek), een lichte fruitigheid en een zoetje komende van de mout. De afdronk is lichtjes bitter met een vleugje zoetheid. Best geserveerd op 6°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Zowat Dubbel - Jenever Infused

ZOWAT DUBBEL – JENEVER INFUSED (alc. 10.0% vol). SMAAK/AROMA: Deze donkere ZOWAT DUBBEL met een rode schijn is niet je typisch Belgische dubbel. Een mooie schuimkraag komt je tegemoet met fruitige en vineuze aroma’s. Bij de eerste slokjes ervaar je onmiddellijk een licht zuurtje gecombineerd met een fruitige explosie, een lichte alcoholtoets en een vineus karakter. De afdronk is lichtjes zuur en fruitig. Een verfrissend en doordrinkbaar bier ondanks het hoge alcoholgehalte. Best geserveerd 8°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Hengstbergen Dobbel 63

HENGSTBERGEN DOBBEL 63 (alc. 6.3% vol). SMAAK/AROMA: De DOBBEL 63 is een amberkleurige Belgische Dubbel waar je onmiddellijk aroma’s van gebrande mout en kruiden ervaart. Een medium bitterheid wordt waargenomen met caramelsmaken, een lichte kruidigheid en lichtgebrande mout & broodkorst op de achtergrond. De afdronk is lichtjes bitter met een vleugje zoetheid. Tarwemout werd ook gebruikt wat het bier een verfrissende smaak en een mooie schuimkraag geeft. Best geserveerd op 8°C.

Read more »

BREWERY VISIT & BREWING DAY! Het Paenhuys

BEERS FROM LIMBURG heeft EERDER DIT JAAR het genoegen gehad om deel te nemen aan het historisch brouwmoment in HET PAENHUYS te Bokrijk (Genk). Het Paenhuys is een museumbrouwerij waar elk jaar zes keer wordt gebrouwen door echte bierspecialisten. Aangezien Melo Pepo ook lid is van Gilde Demerdal, mocht hij meehelpen met het brouwen. Brouwmeester Stefaan had de touwtjes in handen en orchestreerde deze unieke maar ook theatrale voorstelling met een aantal Gilde leden en studenten van Syntra. Een goed moment om eindelijk een post te wijden aan het Paenhuys, waar je trouwens ook meer te weten zal komen over de boeiende brouwgeschiedenis en het complexe brouwproces in vergelijking met de hedendaagse brouwinstallaties.

Read more »

NEW BREWERY & TAP ROOM IN HASSELT - Brouwerij de Hophemel

BROUWERIJ DE HOPHEMEL heeft zich onlangs gevestigd in de Bampslaan 21, te Hasselt, in de omgeving van het Station.  Ze zijn al begonnen met hun taproom waar de 12 tapkranen centraal staan met 12 unieke en verse craftbieren van Brouwerij De Hophemel en ook van partner brouwers. Een aantal unieke bieren op fles staan ook te wachten op de bierliefhebber. Voldoende keuze dus zodat je zeker een bier kan drinken dat je nog nooit eerder gedronken hebt. Je kan er ook terecht voor degustaties (met of zonder food) in groep. Stuur hen zeker een e-mail voor meer info.

Read more »
November 2022

TOM's BROUWERIJ KERSTMARKT & BAR

De TOM’s BROUWERIJ KERSTMARKT & BAR zal plaastvinden op 10 & 11 DEC 2022 tussen 15:00-20:00u. Naast de nieuwe BOM BARLEY kan je ook genieten van de andere Tom’s Brouwerij bieren, bubbels, wijn, artisanale cider en snacks om de honger te stillen. Je kan ook deelnemen aan gratis workshops. Schrijf je wel op voorhand in! Zaterdag 10/12 om 17:00u is er bovendien een live optreden van Kerstkoor Sint-Truiden ism met Music Cave.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Bom Barley

BOM BARLEY (alc. 10.5% vol). SMAAK/AROMA: Deze zwarte barley wine heeft een stevige romige schuimkraag, zoete aroma’s van mout & rood fruit en een licht koffie aroma. Een medium bitterheid wordt gecombineerd met mooie chocoladesmaken, een vleugje koffie, zoete mout/caramel en een subtiele eikenhouten toets door het gebruik van eikenhouten chips tijdens het lageren. De afdronk is lichtjes bitter met toetsen van chocolade, lichtjes zoet en eindigend met een alcohol kick. Een mooi degustatiebier voor de koude winterdagen en past perfect bij een zachte kaas, een klassieke cheese of chocolade cake of gegrild varkensvlees. Yummy! Best geserveerd 9-10°C.

Read more »

BREWERY VISIT & BREWING DAY! BRAUW

BRAUW, de sterke en betrouwbare stadsbrouwerij in Genk, zal iedere bierliefhebber en brouwer ondertussen wel kennen. Beers from Limburg heeft BRAUW al verschillende keren bezocht dus werd het tijd dat er een post over zou verschijnen. Het bezoek nam plaats tijdens het brouwen van 500L ARMOUT MACLEOD (zie ook bier beschrijving op Beers from Limburg). Dan gaan we natuurlijk ook een handje meehelpen. De meesterbrouwer, Joris Mentens, had ondertussen hard gewerkt aan het schroten, maischen, filteren en spoelen. Toen ik aankwam was de wort lekker aan het opwarmen in de kookketel. Het toevoegen van de hop was mijn eerste taak en ondertussen ook het verwijderen van de draf uit de maischketel. Daarna volgde het whirlpoolen, koelen en gisten (en poetsen natuurlijk) … en een beetje proeven.

Read more »

COLLAB of THREE HASSELT BREWERIES for "De Warmste Week"

DRIE ARTISANALE BROUWERIJEN uit Hasselt (Brouwerij De Rechter, Brouwerij De Hophemel en Brewmine TAP) hebben besloten om een gezamenlijk bier te brouwen ten voordele van De Warmste Week. Aangezien het thema van De Warmste Week “kansarmoede” is, werd er gekozen om het opgebrachte geld te schenken aan Sint-Vincentius. Trouwens een mooie link met één van de brouwers, Brouwerij de Hophemel, die de naam van een heilige schenkt aan elk gebrouwen bier.

Read more »

NEW BEERS IN LIMBURG! Cornelius Sour Grape Ale & Zephyrinus Mexican Spiced Stout

CORNELIUS – SOUR GRAPE ALE (alc. 6.8% vol, IBU:26). SMAAK/AROMA: Fruitige aroma’s en een behoorlijke schuimkraag zullen je verwelkomen eens je dit bier inschenkt. Deze verfrissende Sour Grape Ale heeft een lichte bitterheid, gecombineerd met fruitige/vineuze smaken en een zuurtje door het gebruik van de Philly Sour gist. De afdronk is lichtjes vineus en fruitig. Best geserveerd 6°C.

Read more »
October 2022

BREWERY VISIT! Brewmine Tap

Met BREWMINE TAP heeft de Stad Hasselt een nieuwe stadsbrouwerij! Brewmine TAP is een ontmoetingsplek voor gepassioneerde bierliefhebbers én (hobby)brouwers, bedacht door Bart Balis van Brouwland. Het is een brouwerij met een aanpalende taproom met 20 tapkranen zodat jij als bierliefhebber kan genieten van unieke, artisanale & bovendien lokale bieren. Ik mocht Hilaire (Brewmine Tap Manager) ontmoeten tijdens mijn bezoek. Hilaire, die een rijke bagage aan bier & horeca ervaring met zich meebrengt, heeft mij een beschrijving gegeven van het concept van Brewmine Tap en natuurlijk heb ik ook een aantal wist-je-datjes meegekregen (zie later). Bovendien staat Ruben (TAProom talent) klaar om je deskundige uitleg te geven over de bieren of om je een biertje aan te raden aan de hand van jouw smaakprofiel.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Crataegus

CRATAEGUS (alc. 6.5% vol). SMAAK/AROMA: Dit uniek ambachtelijk blond streekbier met een troebele uitstraling heeft heerlijke florale, fruitige en kruidige aroma's en een mooie schuimkraag. Een medium bitterheid wordt onmiddellijk waargenomen met duidelijk kruidige smaken gecombineerd met florale toetsen van de meidoornbloem en een vleugje zoetheid op de achtergrond door het gebruik van de meidoornbes en sinaasappelschil tijdens het brouwproces. De afdronk is bitter met een subtiele fruitigheid. Een lekker en evenwichtig bier met veel smaak voor een relatief laag alcoholgehalte. Best geserveerd 6-8°C.

Read more »

BEERS FROM LIMBURG Knighted at the Confrérie van de Hasseltse Jenever

HET WAS EEN EER en mooie ervaring om deel te nemen aan de 105de Intronisatiekapittel van de Confrérie van de Hasseltse Jenever. Melo Pepo (de bezieler van Beers from Limburg) is voortaan Ridder bij de Confrérie van de Hasseltse Jenever, onder andere voor zijn werk om de Limburgse bierscène op de kaart te zetten & de Belgische biercultuur te promoten, zowel in België als in het buitenland. Melo Pepo werd voorgedragen door Gilde Demerdal waar hij ook lid van is en waar het ambachtelijk brouwen van bieren, wijnen, fruitwijnen en likeuren centraal staat.

Read more »
September 2022

NEW BEER IN LIMBURG! Stout Geitje

STOUT GEITJE (alc. 6.7% vol), SMAAK/AROMA: Dit STOUT GEITJE heeft heerlijke aroma's van gebrande mout, koffie & chocolade en heeft een romige schuimkraag. Een medium bitterheid wordt waargenomen met duidelijke smaken van koffie, donkere chocolade en toetsen van karamel en zoethout op de achtergrond. De afdronk is lichtjes zoet met een subtiele drop en koffie smaak. Een zeer drinkbare en mooi evenwichtige stout met veel smaken. Best geserveerd 6-8 ° C.

Read more »

NEW BREWERY IN LIMBURG! Brewmine Tap

Met BREWMINE TAP heeft de Stad Hasselt een nieuwe stadsbrouwerij. Brewmine TAP is een ontmoetingsplek voor gepassioneerde bierliefhebbers én (hobby)brouwers, bedacht door Bart Balis van Brouwland. Brewmine TAP is een brouwerij met een aanpalende taproom met 20 tapkranen en een dakterras zodat jij als bierliefhebber kan genieten van unieke, artisanale & bovendien lokale bieren.

Read more »
August 2022

NEW BEERS IN LIMBURG! Burn American Style Hoppy Wheat & Burn American Style Farmhouse Ale

AMERICAN STYLE HOPPY WHEAT (alc. 5.0% vol). SMAAK/AROMA: Dit nieuwe bier van Tom’s Brouwerij, gebrouwen voor Burn BBQ, heeft een stevige witte schuimkraag en een aroma van tarwe. Een behoorlijke bitterheid, afkomstig van de Amerikaanse hop, is aanwezig met fruitige (citrus) en verfrissende smaken. De afdronk is lichtjes bitter, fruitig en heeft een verre zoete toets. Qua smaak lijkt dit op een White IPA, waarbij de kenmerken van een witbier en een IPA worden gecombineerd. Een perfect bier bij (vet) rijk BBQ-vlees. Best geserveerd 4-6°C.

Read more »