NEWS-BLOG

May 2024

NEW BEER IN LIMBURG! Xelsior

XELSIOR TRIPEL (alc. 7.5% vol), IBU: 27. SMAAK/AROMA: Deze blonde XELSIOR heeft fruitige aroma’s en een troebele uitstraling met een witte schuimkraag. Vanaf het begin ervaar je hoppige smaken met een mooie bitterheid, kruidige toetsen en een subtiele zoetheid . De afdronk is bitter en lichtjes kruidig. Een tripel die hoppiger en minder zoet is dan de gemiddelde tripel en waar de Hasseltse jeneverbes en kardemom mooi in de spotlight mogen staan bij dit Hasselts streekproduct. Best geserveerd 6-8°C.

Read more »

MICROBROUWERIJ MØLDER & COÖP celebrates its 5th BIRTHDAY!

MICROBROUWERIJ MØLDER & COÖP. Het Pelts brouwerijtje in het hart van Nationaal Park Bosland bestaat 5 JAAR! Met Pinksteren stellen zij hun gezellige biertuin open en serveren ze een selectie van hun zomerse bieren. Het eerste proevertje trakteren zij en ze zullen je verwelkomen met sfeervolle verlichting en decoratie. Je kan dan ook een bezoek brengen aan de brouwerij inclusief deskundige uitleg. Voor de kleintjes is er ook een springkasteel. Een mooie ervaring voor jong en oud dus.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Nachtgoud

NACHTGOUD (alc. 7.5% vol), IBU: 33. SMAAK/AROMA: Deze prachtige gouden verschijning met een mooie witte schuimkraag verwelkomt je met fruitige en kruidige aroma’s. Bij de eerste slokjes is een behoorlijke bitterheid aanwezig met kruidige smaken, fruitige tonen en een subtiele zoetheid. De afdronk is hoppig, fruitig en licht kruidig ​​met een lichte alcoholkick op het einde. Een evenwichtig bier dat een mooie mix is ​​tussen een IPA en een Tripel. Best geserveerd 6-8°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Think Blink

THINK BLINK (alc. 6.5% vol). SMAAK/AROMA: THINK BLINK, met een mooie roze kleur en een mooie witte schuimkraag, zal je verwelkomen met fruitige aroma's bij het openen van de fles. De eerste slokjes trakteren je meteen op fruitige/citrussmaken door het toegevoegde veenbessensap in combinatie met een lichte bitterheid, een lichte aardse toon, een subtiele zoetheid en een verre lichtzure toets. De afdronk is licht bitter en fruitig. Een bier dat perfect is voor de warmere lente- en zomermaanden, maar ook een mooi bier als aperitief op elk moment van het jaar. Best geserveerd 6°C.

Read more »
April 2024

NEW BEER IN LIMBURG! Horendol Tripel Oaked

HORENDOL TRIPEL OAKED (alc. 7.0% vol) EBC: 21, IBU: 18. SMAAK/AROMA: Deze koper/amberkleurige HORENDOL met een mooie stevige schuimkraag heeft aroma's van eikenhout en zoet fruit. Vanaf de eerste slokjes komt een eikenhouten smaak naar voren, door het gebruik van eikenhouten snippers gebruikt tijdens het brouwproces, in combinatie met een behoorlijke hoppigheid, een moutige zoetheid, een subtiele kruidige toets en een lichte karamel- en vanillezoetheid op de achtergrond, eindigend met een vleugje alcohol. De afdronk is bitter met een eikenhouten toets. Een evenwichtig bier, perfect bij gegrild of geroosterd rundvlees of stoofvlees. Best geserveerd 8°C.

Read more »
March 2024

NEW BREWERY & NEW BEERS IN LIMBURG! PART II - Pavlovs Brewer's Beers & Food Matching

IN DEEL I HEB JE KENNIS KUNNEN MAKEN met PAVLOVS BREWER, het verhaal achter de naam en de brouwer, Hilaire Spreuwers, alsook een intro van de bieren (zie blog van 24/3/2024). Vorige maand heb ik Hilaire, de chef & brouwer, mogen bezoeken om te genieten van 2 PAVLOVS bieren tijdens een “FOOD MATCHING” met 4 gerechten als voorbereiding op Hilaire’s Food Experience op The Beer Experience. “FOOD MATCHING?” hoor ik zeggen. Jawel, bij food matching werkt Hilaire vooral vanuit zijn buikgevoel, wat ook prettiger aanvoelt. Hij kijkt dus niet alleen naar de wetenschap dat bepaalde ingrediënten goed samengaan als ze vergelijkbare aromatische eigenschappen delen.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! De Langeman

DE LANGEMAN (alc. 6.8% vol). SMAAK/AROMA: Deze LANGEMAN met een mooie honingkleurige uitstraling heeft een schuimkraag die lang aanhoudt, wat ik graag heb bij een bier. De fruitige en florale aroma’s zijn onmiddellijk herkenbaar bij het openen van het flesje. De eerste slokjes trakteren je op een medium bitterheid met kruidige toetsen, een fruitige zoetheid en een subtiele alcoholtoets. De afdronk is lichtjes bitter en fruitig met een kruidig einde. Een evenwichtig bier met veel smaak voor een gemiddeld alcoholgehalte. Best geserveerd 6-8°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Messner IPA

MESSNER IPA (alc. 6.2% vol); IBU: 41. SMAAK/AROMA: MESSNER IPA is een mooie blonde met een heldere uitstraling en trakteert je op sinaasappel-, pompelmoes- en hoparoma’s. Vanaf het begin benadert een medium bitterheid je smaakpapillen, waarna fruitige (sinaasappel) en florale smaken snel daarna verschijnen. Deze IPA heeft een mooie mix van Summit, Citra, Amarillo & Cascade hopsoorten die je trakteren op een bittere afdronk in combinatie met lichtzoete citrustoetsen. Best geserveerd bij 6-8°C.

Read more »
February 2024

BEERS FROM LIMBURG takes GOLD MEDAL at BEERAWARDS 2023!!

GISTERENAVOND VONDEN DE BEER AWARDS 2023 plaats bij Brouwerij Duvel Moortgat en het was weer spannend. Beers from Limburg heeft, als kleine regionale speler, voor het 3de jaar op rij een medaille mogen ontvangen in de categorie “BIERMEDIA VAN HET JAAR - ONLINE”! Het is een GOUDEN MEDAILLE geworden! Een grote DANKJEWEL aan iedereen die voor Beers from Limburg gestemd heeft; een DANKJEWEL aan alle volgers die geduldig de (soms) lange informatieve posts lezen; een DANKJEWEL aan de Limburgse Brouwerijen, Bierfirma's, Bierevenementen, Bierhandelaars, Biercafés en Bierrestaurants die dagelijks zorgen dat wij kunnen genieten van lekkere en kwalitatieve bieren. Zonder deze toppers zou Beers from Limburg niet bestaan en een stuk van de medaille is ook voor hen. Een dikke proficiat aan alle genomineerden en laureaten, want samen dragen wij bij tot het fantastische bierland dat België is.

Read more »
January 2024

NEW BEER IN LIMBURG! Achel Superior Winter

ACHEL SUPERIOR WINTER 75 cl (alc. 9.5% vol). SMAAK/AROMA: Dit Achels winterbier heeft een mooie donkere kleur met een lichte rode schijn en verwelkomt je met aroma’s van rozijnen en vijgen, mout en een lichte kruidigheid. De eerste slokjes zullen je verwennen met een medium bitterheid en toetsen van rozijnen, kaneel, gember en een vleugje vanille. De toevoeging van gember is verfrissend maar het blijft een krachtig en volmondig donker bier. De afdronk heeft een fruitige zoetheid, lichtjes kruidig en eindigt met een lichte alcohol kick. Zeker een winter warmer. Best geserveerd op 10-12°C.

Read more »

DE HOPHEMEL COLLAB SERIES! PART II - 30 Moorse Martelaren

30 MOORSE MARTELAREN – DIPA (alc. 7.5% vol, IBU:47). SMAAK/AROMA: Deze DIPA heeft een mooie schuimkraag met aroma’s van mango, ananas en hoparoma’s komende van de 5 verschillende hopsoorten die gebruikt werden tijdens het brouwproces. Een hop bitterheid domineert met tropische fruit smaken (Hornindal Kveik gist) en toetsen van peper. De afdronk is hoppig, pittig en eindigt met een lichte fruitige zoetheid. Door het gebruik van een grote hoeveelheid haver en boekweit tijdens de moutstorting trakteert deze DIPA je bovendien op een mooie volmondigheid. Best geserveerd op 6-8°C.

Read more »

DE HOPHEMEL COLLAB SERIES! PART I - All Souls

WIJ ZIJN HET ondertussen gewoon om De “Hemelse” bieren van Brouwerij De Hophemel te zien verschijnen in heel Belgie maar een Hophemel Collab over de Limburgse grenzen heen hadden we nog niet gezien. Daarom worden jullie deze week getrakteerd op een twee-delige HOPHEMEL COLLAB SERIES.

Read more »
December 2023

BREWERY VISIT! De Achelse Kluis Abbey & Brewery

IK MOCHT ONLANGS "DE ACHELSE KLUIS" bezoeken en ik heb daarna ook mogen genieten van een prive-rondleiding van de brouwerij. De rondleiding van De Achelse Kluis start buiten met het vertellen van de rijke, maar ook turbulente geschiedenis van de Abdij en de omgevende regio. Deze geschiedenis karakteriseert ook de brouwerij en het Achelse bier. Het trappistenklooster was een strijdtoneel in zowel WOI also WOII waardoor De Achelse Kluis ernstig beschadigd werd door de Duitsers. Tijdens WOI werd de grens tussen het door Duitsland bezette België en het neutrale Nederland met een driedubbele draadversperring (ook Dodendraad genoemd, onder hoogspanning van 3000 volt) afgesloten. Het maakte deel uit van een militaire grensafsluiting van het drielandenpunt tot aan zee. Tijdens WO II werden met behulp van verschillende Achelse monniken verzetslieden geholpen en spionagediensten verricht.

Read more »
November 2023

WINTER BIER-EVENT: Microbrouwerij Mølder & Coöp.

DE BESTELLINGEN van de traditionele BARREL AGED 'MOLENBIEREN' stromen binnen. Al enkel jaren zijn de op eiken vaten gerijpte bieren van MOLDER & COOP een geliefkoosd eindejaarsgeschenk voor de bierliefhebber. Gelukkig is er een ruime voorraad. Je kan deze exclusieve bieren op de webshop van de brouwerij kopen, zowel per fles als de gehele collectie https://www.molder-coop.be/product/6-de-complete-reeks-barrel-aged-peltse-molenbieren/ Het afhalen van de flessen gebeurt tijdens het WINTER-BIER-EVENT op 2 en 16 december van 14.00h tot 22.00u. Iedereen is dan welkom. De winkel is dan open voor de eindejaarsaankopen. Maar ook hun tuin is dan sfeervol winters ingericht, waar je gezellig een biertje kan proeven bij de vuurkorven. Ze maken er dus een echt event van. Tot dan!

Read more »

DE WINTERBAR VAN SINTERKLAAS - Dorser Brouwers

DORSER BROUWERS organiseert het laatste weekend van November en het eerste weekend van December de WINTERBAR VAN SINTERKLAAS.  Wat kunnen jullie verwachten? Winterse warmte en Feestelijke dranken gegarandeerd in een betoverende sfeer, met onder andere:

Read more »

BEERS FROM LIMBURG FOLLOWERS become BREWER FOR 1 DAY at BRAUW

EEN AANTAL MAANDEN GELEDEN mochten twee Beers from Limburg volgers “BROUWER WORDEN VOOR 1 DAG” en dit bij BRAUW, de Stadsbrouwerij van Genk. Patrick de Ruyter & John Thunderbird waren de gelukkigen (winnaars van de Beers from Limburg wedstrijd) die de hele dag mochten helpen met het brouwen onder toezicht van meesterbrouwer Joris Mentens. Ze hebben het Géke’s Bunker Bier (alc 8.0% vol) gebrouwen.

Read more »

NEW BEERS IN LIMBURG! Verloren Donker "Rum Oaked" & "Whisky Infused"

VERLOREN DONKER – RUM OAKED (alc. 7.5% vol). SMAAK/AROMA: Dit donkere bier met een stevige schuimkraag heeft zoete vanille aroma’s in combinatie met rood fruit en rum. Er wordt een medium bitterheid waargenomen met smaken van rood fruit, een duidelijke rum smaak, een lichte eiken toets, een licht zuurtje en koffie/karamel toetsen die je ook terugvindt in de originele VERLOREN DONKER. De rum smaak zet zich voort in de afdronk samen met een vleugje koffie, een lichte bitterheid en een subtiele zoetheid. De Verloren Donker krijgt in de rijpingsfase toevoeging van “Franse eiken toasted chips” die op “Brugal Añejo Superior Rum” hebben gelegen. Daardoor krijg je een iets zoetere afdronk met toetsen van vanille & eik. Deze Dominicaanse rum heeft tevens een rijping in bourbon vaten gehad. Best geserveerd op 8°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Barentsz Winter

BARENTSZ WINTER (alc. 9.2% vol) SMAAK/AROMA: BARENTSZ WINTER is een donker bier met een mooie rode schijn en een romige schuimkraag. Dit winterbier heeft aroma’s van rood fruit & kruiden maar ook florale aroma’s komen aan bod. Een medium bitterheid is waarneembaar met duidelijke smaken van rood fruit, kaneel, kruiden en een alcohol toets. Kaneel werd gebruikt tijdens het brouwproces en dit zal ook nablijven bij de afdronk, alsook een lichte bitterheid en een delicate zoetheid komende van de passiebloem. Een lekker winterbier om rustig van te genieten tijdens de wintermaanden. Best geserveerd op 8-10°C. 

Read more »
October 2023

NEW BEER IN LIMBURG! BEIËRDRÈPKE

BEIËRDRÈPKE – JENEVER INFUSED FARMHOUSE ALE (alc. 6.8% vol; IBU: 32; EBC: 12). SMAAK/AROMA: Deze troebele Farmhouse Ale heeft een amber uitzicht met een stevige schuimkraag en kruidige & fruitige aroma’s die je verwacht van een saison. Vanaf de eerste slokjes ervaar je een mooie bitterheid en fruitige smaken in combinatie met kruidige- & lichte honingtoetsen en eindigend met een lichte alcoholkick komende van de Hasseltse oude graanjenever die tijdens de lagering werd toegevoegd. De afdronk is kruidig en fruitig met een subtiele warme alcohol toets. Het resultaat is een mooie blend van deze twee artisanale Hasseltse producten. Best geserveerd op 6-8°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Armout Macleod Scotch - Salted Caramel

ARMOUT MACLEOD SCOTCH – SALTED CARAMEL (alc. 9.5% vol); IBU: 30; EBC: 33. SMAAK/AROMA: Deze Limited Edition Salted Caramel-versie van de originele ARMOUT MACLEOD heeft heerlijke en rijke aroma's van mout en rood fruit. Een medium bitterheid verwelkomt je met smaken van rozijnen, pruimen en een karamelzoetheid met een toets van zout en een vleugje koffie. De afdronk is fruitig, moutig en eindigt met een milde alcoholkick. Een mooi evenwichtig en complex bier om van te genieten tijdens de koudere herfst- en wintermaanden. Best geserveerd 8°C.

Read more »

BREWERY VISIT! Brouwerij Cornelissen

BROUWERIJ CORNELISSEN RONDLEIDING. Een tijdje geleden mocht ik samen met 4 Beers from Limburg volgers, waarvan ook 2 sympathieke bierliefhebbers uit Zuid-Holland, Brouwerij Cornelissen bezoeken en hen tijdens een rondleiding laten kennismaken met één van de oudste brouwerijen van het land. De geschiedenis van de brouwerij gaat helemaal terug tot de eerste helft van de negentiende eeuw toen Jan Mathys Cornelissen (1811 – 1874) bier brouwde in Gerdingen, een deelgemeente van Bree. Jan was de eerste van intussen 6 generaties die allen met trots de JC-initialen delen.

Read more »
September 2023

NEW BEER IN LIMBURG! Dark Scotsman

DARK SCOTSMAN – MILK STOUT (alc. 7.0% vol). SMAAK/AROMA: Deze DARK SCOTSMAN verdient deze naam gezien het zeer donkere uiterlijk. Het heeft een stevige schuimkraag met aroma's van gebrande koffie en gebrande mout. Er wordt een medium bitterheid waargenomen met duidelijke koffiesmaken, gebrande mouten, een vleugje chocolade en een delicate kruidigheid met een licht zoetje. De afdronk van deze zachte en goed doordrinkbare stout is bitter met koffie toetsen. Best geserveerd op 6-8°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Danelleke

DANELLEKE TRIPEL (alc. 7.2% vol). SMAAK/AROMA: Deze tripel heeft een mooie honingkleur, een stevige witte schuimkraag en verwelkomt je met zowel hoppige als kruidige aroma’s. Bij de eerste slokjes ervaar je een medium bitterheid met fruitige en florale smaken, delicate kruidige toetsen en een licht zoetje zodat dit bier mooi in balans is. De afdronk is lichtjes bitter, kruidig en eindigt met een zoetje en een alcoholkick. Best geserveerd op 6-8°C.

Read more »

SCOTTISCH WEEKEND 2023 & the DARK SCOTSMAN

SCHOTS WEEKEND - 36STE EDITIE. In 1986 organiseerden enkele enthousiastelingen voor het eerst een ééndaagse pipe band competitie in Bokrijk, Genk. Het was een groot success dankzij de inzet, passie en overtuigingskracht van de oprichters. Sinds 1994 is de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen de nieuwe & prachtige locatie voor dit uniek evenement. Al snel breidde de organisatie de ééndaagse competitie uit met een solo competitie, Highland Games en Highland Dancing verdeeld over twee volle dagen. Hiermee werd in 1989 het Schots Weekend geboren! Het programma groeide over de jaren heen met folk optredens, de Schotse markt, (kinder-)animatie en veel meer. Het Schots Weekend heeft ondertussen een mooie reputatie opgebouwd zowel in Belgie als in Europa tot een sfeervol festival en bovendien gezinsvriendelijk. In 2007 werd besloten om de vrijdagavond aan het festival weekend toe te voegen zodat bezoekers 3 dagen kunnen genieten van de Keltische sfeer en cultuur. Ideaal voor jong en oud. In 2003 werd bovendien de organisatie van het European Pipe Band Championship toegekend, een erkenning van de Royal Scottish Pipe Band Association (RSPBA). Toch om fier op te zijn als Limburgers!

Read more »
August 2023

UNIQUE LIMBURG BEER EXPERIENCE - The Beer Hairdresser - De Bierkapper part I

KAPPER & BIER? Inderdaad! Dat ga je hier vinden! Beers from Limburg heeft eindelijk Michel Malo & Andy Jans mogen ontmoeten en heeft ook de tijd gehad voor een knipbeurt. De Bierkapper, Michel, begon mijn haar te wassen met een versterkte bierspoeling (bier met toegevoegde gist) waarna hij “TRAPP Trappistenbiershampoo met Westmalle Dubbel” gebruikte om het wassen af te ronden. Deze shampoo is verrijkt met polyfenolen, mineralen, vitaminen en oligo-elementen van het bier. Ik mocht plaatsnemen in de kappersstoel en vooraleer te beginnen met het knippen van mijn haar mocht ik lekker ontspannen en genieten van een lekker biertje(s), een  “Halfrond” (alc 7.8% vol), een blond huisbier van het Vlaams Parlement. Het knippen mocht beginnen, gevolgd door het stylen (en ondertussen een paar slokjes bier) terwijl ik een fijne babbel had met Andy “Biersommelier van De Bierkapper” over bieren, brouwen en de samenwerking met Limburgse brouwerijen zodat meer Limburgse bieren bij de Bierkapper kunnen worden voorgesteld … een win-win samenwerking!

Read more »

BILZEN BEER EVENT: Toetëlkermis

BROUWERIJ DEN TOETËLÈR organiseert op 27 augustus 2023 de allereerste editie van de Toetëlkermis. Wat kunnen jullie verwachten? Een geweldige proeverij ervaring, met onder andere:

Read more »

"BEER AND MORE" BEER WALK in Bilzen

BEER and MORE organiseert zijn eerste BIERWANDELING. Een uitgestippelde wandeling van 8 km leid je door de velden van het dorpje Merem (Bilzen), waarbij je kan genieten van 5 lekkere proevertjes. Na de wandeling kunnen de liefhebbers in de parochiezaal nog gezellig napraten met een lekker hapje en verschillende speciaalbieren.

Read more »

NEW BEERS IN LIMBURG! Unisquirrel Belgian Witbier, Sunny Saison & Mango Unchained Hazy IPA

UNISQUIRREL – BELGIAN WITBIER (alc. 5.1% vol), gebrouwen door Syntra AB Leuven studenten. SMAAK/AROMA: Deze UNISQUIRREL, gebrouwen met een beetje eenkoorn, heeft een troebel & wit uiterlijk en typische witbier aroma's van tarwe en citrusvruchten (curacao & citroenschil toegevoegd tijdens het brouwen). Een mooi evenwichtig bier met een lichte bitterheid, fruitige/citrusaroma's en kruidige tonen van de toegevoegde koriander. De afdronk is verfrissend, licht hoppig met citrus. Ook interessant is dat het ontwerp van het label is gemaakt met behulp van AI. Best geserveerd 4-6°C.

Read more »
July 2023

NEW BEER IN LIMBURG! Coco's Mango IPA

COCO’S MANGO IPA (alc. 6.3% vol). SMAAK/AROMA: Deze IPA verwelkomt je meteen met heerlijk tropisch fruit & subtiele hoparoma's. Een behoorlijke bitterheid raakt van in het begin je tong met delicate mangosmaken (100g mango pulp werd gebruikt tijdens het brouwproces per liter bier), een lichte zoetheid en een lichtzure smaak op de achtergrond. De afdronk is bitter met een lichte tropische fruitigheid en een fris zuurtje. Een verfrissende en lekkere IPA die het hele jaar door zal smaken. Tom zijn interpretatie van een modern fruitbier. Best geserveerd op 6°C.

Read more »
June 2023

NEW BEER IN LIMBURG! Den Diene & De Miene

DEN DIENE & DE MIENE (alc. 6.5% vol). SMAAK/AROMA: Dit goudblond bier met een stevige schuimkraag trakteert je onmiddellijk op hoppige, florale & lichtzoete aroma’s. Een flinke bitterheid door de hop en het gebruik van schietwilgschors is waarneembaar in combinatie met florale & kruidige smaken die het bier mooi in evenwicht brengen. De afdronk is bitter en kruidig met in de verte een licht zoetje. Best geserveerd op 6°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! De Molenaar

DE MOLENAAR (alc. 6.8% vol; IBU: 30). SMAAK/AROMA: DE MOLENAAR heeft een geel troebel uitzicht met florale & fruitige aroma’s. Je smaakpapillen zullen snel een medium bitterheid ervaren met kruidige smaken, een licht zuurtje en een vleugje fruitige zoetheid. De afdronk is lichtjes bitter & kruidig met een lichte alcoholtoets. Best geserveerd op 6°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Alexandra DDH IPA

ALEXANDRA DDH IPA (alc. 5.8% vol, IBU:28). SMAAK/AROMA: Deze Double Dry Hopped IPA is een ivoorwitte troebele verschijning met een stevige schuimkraag en aroma’s van tropisch fruit. Een behoorlijke hoppige bitterheid is aanwezig gecombineerd met fruitige smaken van ananas & passievrucht en toetsen van peper en gember. De afdronk van deze verfrissende romige IPA is bitter met een pittige finish. Best geserveerd op 6°C.

Read more »
May 2023

NEW BEER IN LIMBURG! N3 Elderflower IPA

N3 – ELDERFLOWER IPA (alc. 3% vol). SMAAK/AROMA: De N3 is een lichtblond bier met een troebel uitzicht, een stevige schuimkraag en aroma’s van hop, bloemen en tropisch fruit. Een behoorlijke bitterheid raakt onmiddellijk je smaakpapillen in combinatie met  fruitige (passievrucht) & licht florale smaken en een subtiele zoetheid. De afdronk is bitter met een licht zoetje op de achtergrond. Een hoppig feestje in de mond geserveerd door de brouwer, speciaal voor de lente & zomerdagen. Best geserveerd op 4-6°C.

Read more »

BREWERY VISIT & BREWING DAY! Microbrouwerij De Rechter

MICROBROUWERIJ DE RECHTER is één van de jongste en meest geprofileerde brouwerijen uit Limburg, gelegen in de Rechterstraat 47 te Hasselt, vandaar de naam “De Rechter”. Eddy Huysmans is de energieke en sympathieke brouwer van De Rechter. Ik heb onlangs mogen meehelpen bij het brouwen van de Hasseltse Stoute. Toen ik aankwam had Eddy de mout al geschroot. Het maischen mocht dus beginnen, een van mijn favoriete momenten bij het brouwen wanneer je na korte tijd al kan genieten van de aroma’s. Het filteren, spoelen en opwarmen van de wort in de kookketel zijn de volgende stappen met het toevoegen van de hop (tweede favoriete stap waarbij de zintuigen weer geprikkeld worden). Ondertussen verwijderen wij de draf uit de maischketel. Op het einde van het kookproces volgde het whirlpoolen, koelen en gisten (en poetsen natuurlijk maar Eddy was zo vrijgevig om het meeste zelf te doen) … oh ja. Een beetje proeven hebben we ook gedaan.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! Chef Prion 2023 - Saison

CHEF PRION 2023 - SAISON (alc. 6.5% vol). SMAAK/AROMA: Deze CHEF PRION “SAISON” heeft een mooie goudblonde kleur, een stevige schuimkraag en het trakteert je op fruitige en kruidige aroma’s. Vanaf de eerste slokjes ervaar je een behoorlijke bitterheid, kruidige smaken, een vleugje peper komende van de saison gist dat tijdens het brouwen werd gebruikt en een milde fruitige zoetheid. De afdronk is lichtjes bitter, kruidig en lichtjes zoet. De gebruikte Tettnanger & Challenger hopsoorten dragen bij tot een mooi harmonieus geheel. Een verfrissend en volmondig bier om van te genieten tijdens de lente- en zomer maanden. Best geserveerd 6°C.

Read more »
April 2023

NEW BEER IN LIMBURG! Dorser Magnus

DORSER MAGNUS - NEIPA (alc. 7.2% vol). SMAAK/AROMA: Dorser Magnus heeft een stevige witte schuimkraag en heerlijke aroma's van tropisch fruit en hop. Een behoorlijke bitterheid valt vanaf het begin in de mond met tonen van passievrucht en een heel lichte zoetheid op de achtergrond. De citra-, galaxy- en mosaic cryo hop blenden mooi om de drinker te voorzien van evenwichtige fruitige en aardse smaken gecombineerd met intense hopsmaken. De afdronk is bitter met een lichte kruidige toets. Best geserveerd op 6-8°C.

Read more »

NEW BEER FESTIVAL IN LIMBURG! Limburg Craft Beer Weekend

BREWMINE TAP & BEERS FROM LIMBURG slaan hun handen in elkaar om een uniek bier event in Limburg uit te grond te stampen. De Top 20 van de Limburgse craft bier wereld komt samen in één locatie, een unicum in de Limburgse bierwereld. Dit evenement heeft een dubbel doel. Aan ene kant zal er een netwerking evenement zijn voor de brouwers waar ze samen hun ervaringen kunnen delen, samenwerken en bijleren om te werken aan een nog betere en sterkere bierwereld in Limburg. Dit bevordert ook de creativiteit en het innovatief karakter van de Limburgse brouwwereld. Aan de andere kant een bierfestival door bierliefhebbers en voor bierliefhebbers. De bierliefhebber krijgt een unieke bierbeleving voorgeschoteld met een aantal primeurs.

Read more »
March 2023

NEW BEER IN LIMBURG! Jef Gosemans

JEF GOSEMANS – GOSE BEER (alc. 5.2% vol). SMAAK/AROMA: Deze GOSE heeft een strogele kleur met een mooie schuimkraag. Bij het openen van het flesje ervaar je vooral aroma’s van citrus en witte druiven. De eerste slokjes trakteren je onmiddellijk op een zure smaak in combinatie met citrus, een beetje kruidig en een zoute toets. De afdronk is lichtjes zuur en vineus. Een lekker, fris en evenwichtige gose perfect voor de warmere lente- en zomerdagen maar ook een lekker alternatief als aperitief. Best geserveerd 4°C.

Read more »

NEW BEER IN LIMBURG! LBG IPA Pasta Edition

LBG IPA – PASTA EDITION (alc. 6.5% vol). SMAAK/AROMA: LBG IPA – PASTA EDITION heeft een gouden tot licht amber kleur met subtiele hoparoma’s en een zoete fruitigheid die je neus prikkelen. Je ervaart onmiddellijk een medium bitterheid door de 4 gebruikte hopsoorten, fruitige smaken en een licht-zoete honingachtige toets. De toevoeging van pasta tijdens het brouwproces zorgt voor een subtiele bitterheid in de afdronk die eindigt met een licht zoetje. Een lekker volmondig bier dat naar meer smaakt. Best geserveerd op 6°C.

Read more »

SEMI-FINAL OF 8th BROUWLAND BEER COMPETITION

BROUWLAND BIERCOMPETITIE 2022. Zaterdag 4 maart 2023 vond de semi finale van de 8ste Brouwland Biercompetitie plaats in Brewmine Tap (Hasselt) en Beers from Limburg mocht deel uitmaken van de professionele jury. De Brouwland Biercompetitie start met 99 hobbybrouwers uit België, Nederland en Frankrijk. Na de eerste selectie bleven er 30 hobbybrouwers over. Op 4 maart 2023, hebben de 10 juryleden (2,5 uur lang en verdeeld over 3 tafels) de 10 beste bieren geproefd en geselecteerd die doorgaan naar de volgende ronde welke zal plaatsvinden op 19 maart 2023, tijdens The Beer Experience in Heusden-Zolder.

Read more »
February 2023

BREWERY VISIT! Remise 56

REMISE 56 is een unieke brouwerij in Koersel, Beringen. Beers from Limburg heeft REMISE 56 al verschillende keren bezocht dus werd het tijd dat er een post over zou verschijnen. Het authentieke gebouw waar Remise 56 zich bevindt, werd gebouwd in 1907. “Remise” verwijst naar het gebouw en is een vakterm voor “stelplaats” (remettre in het Frans) en  “56” is het huisnummer. In het begin was het een stelplaats voor locomotieven en passagiersrijtuigen (eerst een stoomtram, daarna gemotoriseerde rijtuigen) van de tramlijn Diest-Koersel. In 1954 werden de trams in de stelplaats vervangen door lijnbussen. Vanaf 2001 verdween ook die laatste functie en het gebouw kwam leeg te staan tot in 2013, wanneer de Stad Beringen een projectwedstrijd uitschreef om deze unieke locatie een nieuwe bestemming te geven.

Read more »