BREWERIES & BEER COMPANIES

LIMBURG TELT >80 brouwerijen en bierfirma's en nog veel meer hobbybrouwers. Samen draagt iedereen bij tot de mooie biercultuur die wij al in Limburg hebben, maar tegelijkertijd ook aan het uitbouwen zijn. De laatste jaren is het aantal brouwers en bierfirma's in de provincie sterk gegroeid wat heel mooi is om te zien. Het groeiend aantal brouwerijen en bierfirma's is ook goed voor de bierliefhebber. Maandelijks komen er nieuwe bieren bij en het groeiend aantal kleine, unieke en experimentele brouwerijen draagt bovendien ook bij tot de diversiteit. Het gaat niet enkel over een blond of een dubbel of een tripel bier ... ondertussen brouwen wij in Limburg ook bieren met unieke karakteristieken. Nieuwe smaken en aroma's mogen wij als bierliefhebber ontdekken dankzij deze innovatieve brouwers.

BEERS FROM LIMBURG probeert via sociale media en via deze website de bierliefhebber te informeren en te helpen om iets nieuws uit te proberen bovenop de traditionele en vaste waardes die al jaren bestaan; maar ook de bierliefhebber te informeren over nieuwe brouwerijen en bierfirma's en hun activiteiten.

 

LIMBURG HAS >80 breweries and beer companies and many more homebrewers. Together, everyone contributes to the beautiful beer culture that we already have in Limburg and at the same time expanding it. In recent years, the number of brewers and beer firms in the province has grown strongly, which is very nice to see. The growing number of breweries and beer companies is also good for the beer lover. New beers are added every month and the growing number of small, unique and experimental breweries also contribute to the diversity. It's not just about a "blond" or a "dubbel" or a "tripel" beer ... meanwhile we also brew beers in Limburg that have unique characteristics. As a beer lover, we can discover new flavours and aromas thanks to these innovative brewers.

BEERS FROM LIMBURG tries via social media and via this website to inform the beer lover and to help them to try something new on top of the traditional and fixed values ​​that have been around for years. At the same time the beer lover will be informed of new breweries and beer firms and their activities.

BEERS FROM LIMBURG MAP

BEERS FROM LIMBURG KAART 

Een Google Kaart van Limburgse Brouwerijen, Bierfirma's, Bierhandelaars, Enkele Unieke Biercafés/Restaurants & Bierverenigingen/Clubs

 

BEERS FROM LIMBURG MAP

A Google Map of Limburg Breweries, Beer Companies, Beer Retailers, Unique Beer Cafes/Restaurants & Beer Associations/Clubs

 

PRIVATE "LIMBURGSE BROUWERIJEN FACEBOOK GROEP"

BEN JE EEN (BELGISCH) LIMBURGSE BROUWERIJ OF BIERFIRMA?

Doe mee met de PRIVATE FACEBOOK GROEP "LIMBURGSE BROUWERIJEN EN BIERFIRMA'S" (scan of click op deze QR code) om samen te werken en bij te dragen tot een betere bierwereld in Limburg

ONLY FOR BREWERIES & BEER COMPANIES FROM LIMBURG (BELGIUM)

BREWERY VISITS & BREWING DAYS

BEERS FROM LIMBURG proeft niet enkel bieren. Het mooiste is een Limburgs brouwerij bezoek bij een echte brouwer waar je de passie van de brouwer kan aflezen van zijn/haar gezicht of beter zelfs, een dagje samen brouwen met een artisanale brouwer. BEERS FROM LIMBURG heeft een aantal keer de eer gehad om brouwassistent te zijn. Je zal hieronder alle brouwerij ervaringen kunnen zien.

 

BEERS FROM LIMBURG doesn't just taste beers. The best thing is a brewery visit to a Limburg brewery where you can read the passion of the brewer on his/her face or even better, spend a day brewing together with an artisan brewer. BEERS FROM LIMBURG has been honoured a number of times of being a brewing assistant. You will be able to see all brewery experiences below.

BREWERY VISIT! De Achelse Kluis Abbey & Brewery

IK MOCHT ONLANGS "DE ACHELSE KLUIS" bezoeken en ik heb daarna ook mogen genieten van een prive-rondleiding van de brouwerij. De rondleiding van De Achelse Kluis start buiten met het vertellen van de rijke, maar ook turbulente geschiedenis van de Abdij en de omgevende regio. Deze geschiedenis karakteriseert ook de brouwerij en het Achelse bier. Het trappistenklooster was een strijdtoneel in zowel WOI also WOII waardoor De Achelse Kluis ernstig beschadigd werd door de Duitsers. Tijdens WOI werd de grens tussen het door Duitsland bezette België en het neutrale Nederland met een driedubbele draadversperring (ook Dodendraad genoemd, onder hoogspanning van 3000 volt) afgesloten. Het maakte deel uit van een militaire grensafsluiting van het drielandenpunt tot aan zee. Tijdens WO II werden met behulp van verschillende Achelse monniken verzetslieden geholpen en spionagediensten verricht.

Read more »

BREWERY VISIT! Brouwerij Cornelissen

BROUWERIJ CORNELISSEN RONDLEIDING. Een tijdje geleden mocht ik samen met 4 Beers from Limburg volgers, waarvan ook 2 sympathieke bierliefhebbers uit Zuid-Holland, Brouwerij Cornelissen bezoeken en hen tijdens een rondleiding laten kennismaken met één van de oudste brouwerijen van het land. De geschiedenis van de brouwerij gaat helemaal terug tot de eerste helft van de negentiende eeuw toen Jan Mathys Cornelissen (1811 – 1874) bier brouwde in Gerdingen, een deelgemeente van Bree. Jan was de eerste van intussen 6 generaties die allen met trots de JC-initialen delen.

Read more »

BREWERY VISIT & BREWING DAY! Microbrouwerij De Rechter

MICROBROUWERIJ DE RECHTER is één van de jongste en meest geprofileerde brouwerijen uit Limburg, gelegen in de Rechterstraat 47 te Hasselt, vandaar de naam “De Rechter”. Eddy Huysmans is de energieke en sympathieke brouwer van De Rechter. Ik heb onlangs mogen meehelpen bij het brouwen van de Hasseltse Stoute. Toen ik aankwam had Eddy de mout al geschroot. Het maischen mocht dus beginnen, een van mijn favoriete momenten bij het brouwen wanneer je na korte tijd al kan genieten van de aroma’s. Het filteren, spoelen en opwarmen van de wort in de kookketel zijn de volgende stappen met het toevoegen van de hop (tweede favoriete stap waarbij de zintuigen weer geprikkeld worden). Ondertussen verwijderen wij de draf uit de maischketel. Op het einde van het kookproces volgde het whirlpoolen, koelen en gisten (en poetsen natuurlijk maar Eddy was zo vrijgevig om het meeste zelf te doen) … oh ja. Een beetje proeven hebben we ook gedaan.

Read more »

BREWERY VISIT! Remise 56

REMISE 56 is een unieke brouwerij in Koersel, Beringen. Beers from Limburg heeft REMISE 56 al verschillende keren bezocht dus werd het tijd dat er een post over zou verschijnen. Het authentieke gebouw waar Remise 56 zich bevindt, werd gebouwd in 1907. “Remise” verwijst naar het gebouw en is een vakterm voor “stelplaats” (remettre in het Frans) en  “56” is het huisnummer. In het begin was het een stelplaats voor locomotieven en passagiersrijtuigen (eerst een stoomtram, daarna gemotoriseerde rijtuigen) van de tramlijn Diest-Koersel. In 1954 werden de trams in de stelplaats vervangen door lijnbussen. Vanaf 2001 verdween ook die laatste functie en het gebouw kwam leeg te staan tot in 2013, wanneer de Stad Beringen een projectwedstrijd uitschreef om deze unieke locatie een nieuwe bestemming te geven.

Read more »

BREWERY VISIT & BREWING DAY! Het Paenhuys

BEERS FROM LIMBURG heeft EERDER DIT JAAR het genoegen gehad om deel te nemen aan het historisch brouwmoment in HET PAENHUYS te Bokrijk (Genk). Het Paenhuys is een museumbrouwerij waar elk jaar zes keer wordt gebrouwen door echte bierspecialisten. Aangezien Melo Pepo ook lid is van Gilde Demerdal, mocht hij meehelpen met het brouwen. Brouwmeester Stefaan had de touwtjes in handen en orchestreerde deze unieke maar ook theatrale voorstelling met een aantal Gilde leden en studenten van Syntra. Een goed moment om eindelijk een post te wijden aan het Paenhuys, waar je trouwens ook meer te weten zal komen over de boeiende brouwgeschiedenis en het complexe brouwproces in vergelijking met de hedendaagse brouwinstallaties.

Read more »

BREWERY VISIT & BREWING DAY! BRAUW

BRAUW, de sterke en betrouwbare stadsbrouwerij in Genk, zal iedere bierliefhebber en brouwer ondertussen wel kennen. Beers from Limburg heeft BRAUW al verschillende keren bezocht dus werd het tijd dat er een post over zou verschijnen. Het bezoek nam plaats tijdens het brouwen van 500L ARMOUT MACLEOD (zie ook bier beschrijving op Beers from Limburg). Dan gaan we natuurlijk ook een handje meehelpen. De meesterbrouwer, Joris Mentens, had ondertussen hard gewerkt aan het schroten, maischen, filteren en spoelen. Toen ik aankwam was de wort lekker aan het opwarmen in de kookketel. Het toevoegen van de hop was mijn eerste taak en ondertussen ook het verwijderen van de draf uit de maischketel. Daarna volgde het whirlpoolen, koelen en gisten (en poetsen natuurlijk) … en een beetje proeven.

Read more »

BREWERY VISIT! Brewmine Tap

Met BREWMINE TAP heeft de Stad Hasselt een nieuwe stadsbrouwerij! Brewmine TAP is een ontmoetingsplek voor gepassioneerde bierliefhebbers én (hobby)brouwers, bedacht door Bart Balis van Brouwland. Het is een brouwerij met een aanpalende taproom met 20 tapkranen zodat jij als bierliefhebber kan genieten van unieke, artisanale & bovendien lokale bieren. Ik mocht Hilaire (Brewmine Tap Manager) ontmoeten tijdens mijn bezoek. Hilaire, die een rijke bagage aan bier & horeca ervaring met zich meebrengt, heeft mij een beschrijving gegeven van het concept van Brewmine Tap en natuurlijk heb ik ook een aantal wist-je-datjes meegekregen (zie later). Bovendien staat Ruben (TAProom talent) klaar om je deskundige uitleg te geven over de bieren of om je een biertje aan te raden aan de hand van jouw smaakprofiel.

Read more »

BREWERY VISIT! Brouwerij Vandijck

BROUWERIJ VANDIJCK RONDLEIDING. BEERS FROM LIMBURG heeft onlangs de kans gehad om BROUWERIJ VANDIJCK voor de tweede keer te bezoeken en een rondleiding mogen meemaken van deze unieke brouwerij. Brouwerij Vandijck is een ambachtelijke micro-brouwerij met een capaciteit van 1600L per maand. Het brouwen, bottelen en het plakken van de etiketten doen ze allemaal zelf op hun eigen installatie/machines. Brouwmeester Thimothy Vandijck heeft zelfs de brouwinstallatie (zie foto’s) samen met vrienden gebouwd en krijgt hulp van zijn broer Jimmy, zijn bescheiden vader Georges, zijn schoonvader John en zijn geduldige vrouw Evy. Een echt familiebedrijf! 

Read more »

BREWERY VISIT! Kasteelbrouwerij Ter Dolen

BROUWERIJ TER DOLEN RONDLEIDING. De vier winnaars van de Ter Dolen wedstrijd op Beers from Limburg hebben in april 2022 de brouwerij bezocht samen met Beers from Limburg. Deze unieke kasteelbrouwerij kan het hele jaar door bezocht worden en is een echte aanrader om samen met je biervrienden of met je familie te bezoeken. Het eerste wat je zal opvallen is de prachtige locatie van de brouwerij, het kasteel (16de eeuw) en de omringende gebouwen die een mooi geheel vormen in het midden van de Limburgse natuur.

Read more »

BREWING DAY! Huisbrouwerij De Geiteling

HUISBROUWERIJ DE GEITELING BROUWDAG! Begin februari 2022 werd Beers from Limburg uitgenodigd om deel te nemen aan een brouwdag bij DE GEITELING, één van de jongste en meest artisanale brouwerijen in Limburg. Beers from Limburg had de eervolle taak om brouwassistent te zijn en had het geluk om niet enkel brouwmeester Stijn Neyens bij te staan maar ook brouwmeester Eddy Sevens van MICROBROUWERIJ MØLDER & COÖP. Het bier dat werd gebrouwen was het GEITJE VAN DE HOBOS, een collaboratie tussen de twee brouwerijen in het BOSLAND. Ik kreeg tijdens deze unieke ervaring de kans om te blijven leren over brouwingrediënten en processen. Stijn en Eddy zijn een mooi voorbeeld van een efficiënt brouwteam en hoe twee artisanale brouwers samen kunnen werken.

Read more »

BREWERY VISIT! Brouwerij Wilderen

BROUWERIJ & DISTILLERIJ RONDLEIDING. Het bezoeken van deze brouwerij met enkele biervrienden is een leuke activiteit, zowel tijdens de warme zomermaanden als de koude winterdagen. Zodra ik met mijn biervrienden op deze locatie aankwam, waardeerden we de prachtige gebouwen en de sfeervolle omgeving. De gids, die een goede kennis had van de brouwerij, legde eerst de geschiedenis van de brouwerij uit en de werken die nodig waren om de brouwerij terug tot leven te brengen. Daarna bezochten we de huidige WILDEREN DISTILLERIJ (met een capaciteit van 500L per stookbeurt) waar het distilleerderijproces werd uitgelegd voor de verschillende distillaten van Wilderen (gin, rum, whisky, koffielikeur, apéro en graanjenever). We bewonderden hier de Duitse koperen ketel en fractioneerkolom in combinatie met de roestvrijstalen koelmachine.

Read more »

BREWING DAY! Microbrouwerij MØLDER & COÖP.

MICROBROUWERIJ MØLDER & COÖP BROUWDAG! BEERS FROM LIMBURG (BFL) werd uitgenodigd om deel te nemen aan een brouwdag bij MØLDER & COÖP, misschien wel één van de meest artisanale brouwerijen van Limburg. De brouwerij werd opgericht in september 2019 en is al een gevestigde waarde in de brouwwereld.  De brouwerij brouwt om de twee weken en is heel trots om haar bieren enkel te verkopen via de locale horeca, in hun eigen brouwerij, op www.molder-coop.be en via enkele webshops. Direct contact met de consument is heel belangrijk. “Gebrouwen in BOSLAND, verkocht in BOSLAND” is hun filosofie en met een korte ecologische keten als resultaat.

Read more »